mijn ervaring

Ik bied nu sinds een half jaar ouderbegeleiding aan de ouders van een kind op mijn werk. Voordat ik hieraan begon had ik geen informatie over wat ouderbegeleiding precies inhoudt. Ik ben in het diepe gegooid, maar ik heb ondertussen mijn weg gevonden. Tijdens het begeleiden van de ouders heb ik veel geleerd. Ik leer de ouders dingen, maar ook zij leren mij dingen. Het is een wisselwerking. Een paar belangrijke dingen die ik geleerd heb staan hier onderbeschreven. Wil je meer weten hoe het mij vergaan is als ouderbegeleiding en waar ik tegen aan ben gelopen, verwijs ik je door naar mijn paper. Bianca van Merwijk, Ouderbegeleiding, past dit bij mij?, 2012

Het is geen onwil, maar onmacht

Ouders ondernemen stappen, omdat ze het beste met het kind voor hebben. Ze zien soms niet in dat wat ze doen niet het beste voor het kind is. Of dat het averrechts werkt. Jij als ouderbegeleiding kan ouders inzicht geven welke gevolgen hun stappen hebben. mits ouders leerbaar zijn.

 

waar een wil is, is een weg.

 Vanuit de wil van ouders kun je gaan werken. Door de wil om zijn ouders gemotiveerd om de handvaten en tips die je geeft toe te passen.

 

Geduld is een schone zaak.

 

In één week kun je geen verandering zien, maar je kunt al wel verandering te weeg brengen door ouders aan het denken te zetten. Om met ouders een oplossing te kunnen vinden, heb je tijd nodig en geduld.

Een waarheid bestaat uit meerdere waarheden

 

Drie personen kunnen een gebeurtenis anders interpreteren, waardoor er verschil komt in hun verhaal over de gebeurtenis. Voor elk van hun is wat hun vertellen de waarheid. Jij als ouderbegeleider zit soms tussen de verschillen van waarheid, waardoor je moet kijken hoe je er mee om gaat.