Ouderbegeleiding
Ouderbegeleiding is een methodiek van psychosociale hulpverlening[1] aan ouders die problemen of zich zorgen maken over een kind. Het eerste doel is de metapositie[2] van de ouders te versterken en het uiteindelijke doel is dat ouders om kunnen gaan met de problemen van het kind. Dit houd in dat ze hun opvoedingsaanpak moeten aanpassen. De term begeleiding versterkt de metapositie van de ouder en beklemt toont de ouder begeleidende positie van de hulpverlener. Een methodiek is een stelsel van theoretische begrippen en kennis; bruikbare en effectieve methode, vaardigheden en technieken die relevant zijn voor een bepaalde categorie of klasse van problemen. Bron: Alice van der Pas, Handboek Methodische Ouderbegeleiding, 2004
Ouderbegeleiding is er voor ouders waarvan het kind gedrag laat zien dat door de ouders of/ en de omgeving als probleemgedrag wordt gezien. Tijdens de ouderbegeleiding wordt er samen gekeken naar waar de oplossing ligt. Ouders kunnen van de ouderbegeleider tips en handvaten krijgen om met het gedrag van het kind om te gaan en mogelijk te veranderen.
Ouderbegeleiding gaat uit van een hulpvraag en verloopt procesmatig. Preventief adviseren of voorgeprogrammeerde activiteiten worden hier niet mee bedoeld. Het gezinsgesprek moet geleid worden en de ouderbegeleider vervult daarin een sturende en leidende rol. Om gezinsgesprekken goed te laten verlopen moeten twee belangrijke uitgangspunten in acht genomen worden. Als eerste afgrenzing op het gebeid van opvoeding en behandeling. En ten tweede moeten de gesprekken doelgericht verlopen. Om te bereiken dat gezinsgesprekken doelgericht verlopen gelden de volgende vier punten als leidraad.
1 de doelen moeten realistische zijn
2 de delen moeten uitdagend zijn.
3 de doelen moeten controleerbaar zijn.
4 de doelen moeten in tijd worden afgeschermd.
Daarbij moeten we aangeven dat indien ouders verplicht ouderbegeleiding krijgen, de doelen (soms) opgesteld worden door Bureau Jeugdzorg. De ouderbegeleider mag de leerdoelen van Bureau Jeugdzorg aanpassen, indien de leerdoelen van Bureau Jeugdzorg behaald worden.
Wil je meer informatie weten over theorieen/ methodieken bij ouderbegeleiding en wil je weten welke tools je ervoor nodig hebt? Dan verwijs ik je door naar mijn paper. Bianca van Merwijk, ouderbegeleiding, past dit bij mij, 2012.
[1] hulpverlening volgens de methoden van de sociale psychologie
[2] de ouder moet in staat zijn om tegelijkertijd uitvoerend ouder te zijn en te reflecteren op de wijze waarop ze dat doet
Maak jouw eigen website met JouwWeb